Dıştan Takma Deniz Motoru Kılavuzu

Dıştan Takma Deniz Motoru Kılavuzu

Tekneniz için en iyi yeni dıştan takma motor hangisi?


İşte dört zamanlı ve doğrudan yakıt enjekte (DFI) deniz dıştan takma motorların yeni dünyası hakkında bilmeniz gerekenler.


1990'lı yıllardaki ana girişlerinden beri, dört zamanlı ve doğrudan yakıt enjekte eden iki zamanlı dıştan takmalı motorlar, istikrarlı bir şekilde sevenlerini artırdı. Bugün, bu en son dıştan takma motorlarında denizcilik teknolojisinin geldiği nokta aslında iyi belgelenmiş ve düşük emisyonlu motorlar geleceğin nasıl olacağını gösteriyor. İşte markalar, teklifler ve yeni teknoloji ve daha fazla beygir gücü ile dalga yapan şeyler.

GENEL BAKIŞ
Son yıllarda modern dört zamanlı ve doğrudan yakıt enjekte edilen (DFI) iki zamanlı motorların geliştirilmesine yönelik itici güç, özellikle ABD ve Avrupa'da, dünyada uygulanmakta olan sıkı egzoz emisyon düzenlemelerinin temelini oluşturmuştur.

Neyse ki bot sahipleri ve balıkçılar için, modern dıştan takma motorlar sadece çevre dostu değil, genel olarak çok daha fazlasını sunan iyi motorlar.

Dört zamanlı ve son DFI iki zamanlı dıştan takmalı motorlar aynı zamanda daha güvenilir, daha sessiz, daha yumuşak ve daha çevreci olarak eski, içten yanmalı, dıştan takmalı motorlara göre daha ekonomiktir.

Yani, daha fazla düzenleme olmaksızın, büyük dıştan takma motor markalarının 2018'de ve sonrasında sunacakları bir hikaye var…

Japon üretici, tartışmasız bir dizi düşük emisyonlu dıştan takmalı motor geliştiren ilk firma oldu.

HONDA'NIN DÜŞÜK EMİSYONLU MOTORLARI
Japon üretici, tartışmasız bir dizi düşük emisyonlu dıştan takmalı motor geliştiren ilk firma oldu. Honda, 1960'ların sonlarından bu yana dört zamanlı dıştan takmalı motorlar üretiyordu, ancak 1990'ların başlarından sonra dünya çapında  Honda dıştan takma motoru markaları arasında bir güç olmaya başlamıştı. 

1992'nin sonlarında Honda 45hp'nin piyasaya sürülmesi, bu Japon devinin, sonrasındaki yıllarda 250hp V6 dıştan takmalı motorun lansmanı ile sonuçlanan bir dizi model ile ilk dört zamanlı motorunu sunmasını takip etmesi nedeniyle, dıştan takma teknolojisinde bir devrimin başlangıcını müjdeledi.

Honda Marine ilk dört zamanlı dıştan takma motorunu 1960'larda tanıttı ve bunu modern dört vuruşlu ilk BF45 ile 1992'de izledi. Fotoğrafta en yeni modellerden biri olan taşınabilir BF4 modeli bulunuyor.

Honda şimdi, 2.3 ve 250 hp arasında 20 modele sahip dört zamanlı dıştan takmalı motor modellerine sahip. Honda 2018'deki V6 serisini yenilemesi başlıklı bu haber makalesinde, Honda'nın en son 2018 sürümleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

YAMAHA DENİZ MOTORLARI
Japonya'nın en büyük hacimli motor üreticisi, geniş bir aralıkta dört zamanlı dıştan takmalı motorlar geliştirdi. Bu sofistike motorlar, Yamaha'nın ünlü geleneksel iki zamanlı dıştan takmalı motor serisini tamamlayacak şekilde piyasaya sürülmüştür - ancak yeni, azaltılmış emisyonlu dört zamanlı modeller artık çok daha popülerdir.

Yamaha dört zamanlı motor serisi, F2.5 BMHS ile başlıyor ve 400-450hp'lik bir canavarlara kadar erişen V8 motorlara geliyor. Fakat bu alanda güçlü bir 350hp'lik V8 ile ön plana çıkıyor.

Aralarında popüler F60 ve F70 hafif orta sınıf modeller ve yeni çıkarılan F25 ve F90, artı VMAX SHO 90 ve daha fazlası dahil olmak üzere YAMAHA DENİZ MOTORLARI MODELLERİ sayfasımızda 30'dan fazla farklı model bulacaksınız....

Yamaha, geçtiğimiz yıl F90 modelini dört zamanlı orta menzilindeki boşluğu doldurmak için üretti. Bu hafif 1.8Litrelik sıralı dört silindirli motor, 4.2m-5.2m boyutlarındaki botlara güç sağlamak için idealdir.

SUZUKI GELİYOR
Son on yılda önemli ölçüde büyüyen bir başka Japon markası da Suzuki. Ülkemizde de Doğan Holding tarafından sunulan marka son zamanlarda sunduğu yepyeni DF350A'den 2.5hp'ye kadar uzanan dört zamanlı dıştan takma motorlar ailesi sayesinde mükemmel bir başarı elde etti.

Suzuki'nin  yeni DF350 4.4L V6 dört zamanlı dıştan takmalı motorları, tek motorlu sistemlere daha iyi yönlendirme kararlılığı ve daha düşük hızda manevra kabiliyeti için, tersine dönebilen pervanelerle donatılmış olan pazardaki ilk modeldir.

Suzuki serisine en son katkısı, daha düşük olan 91 oktanlı yakıtlarda çalışabilmesi için özel olarak tasarlanan DF325A'dır ve bu sayede yakıt pompasında tasarruf sağlanmıştır.

EVINRUDE E-TEC'IN SUNDUKLARI
Evinrude E-TEC Deniz Motorları: Bombardier Recreational Products (veya BRP), iki zamanlı motorlu sıralı dıştan takmalı motorların Evinrude E-TEC serisinin üretimidir.

Evinrude E-TEC direk enjekte iki zamanlı dıştan takmalı motorlar serisi, 25hp'den başlayıp 300hp'lik bir V6'ya kadar modellere sahiptir. Fotoğrafta elektrikli start ve güç trim, tilt ile kompakt, düşük profilli 30hp yekeli modelidir.

Evinrude E-TEC'ler, 25hp ila 300hp arasında geniş bir yelpazede ve özel yüksek güç ve çok yakıtlı modellerle sunulmaktadır.

Evinrude E-TEC serisinin en üstünde 150, 175, 200, 225, 250 ve 300hp modellerinde bulunan yeni G2 serisi yer alıyor. 

Bu fütüristik dıştan takmalı motorlar, seleflerine göre bir dizi performans ve teknoloji geliştirmesi ile donatılmıştır ve G2 E-TEC'inizi teknenizle renk eşleştirebilmeniz için bir dizi özel renkte mevcuttur.

Yeni V6 Mercury dıştan takma motorlar, stil ve işlev hakkında cesur bir meydan okuma sunuyor.

MERCURY DENİZ MOTORLARI
Mercury Marine, hem dört zamanlı hem de DFI iki zamanlı teknolojiyi birleştirerek düşük emisyonlu motorları geliştiriyor.

Mercury karbüratörü ve EFI dört zamanlı dıştan takmalı motorlar 2,5hp'den başlıyor ve 225hp'ye kadar uzanıyor. Mercury'nin en çok satan 150hp EFI modeli öne çıktı ancak son zamanlarda 175, 200 ve 225hp'de üç adet yeni ve süper hafif 3.4L V6 dört zamanlı motor piyasaya sürüldü. 

Bu makaledeki yeni V6 Mercury dıştan takma motorları hakkında okuyabilirsiniz Yeni 2018 Mercury V6 175hp, 200hp ve 225hp FourStrokes

Şu anda doğal olarak dört zamanlı dıştan takmalı motorların tamamının yanı sıra, Mercury ayrıca Verado adlı yüksek güçlü süper-şarjlı dört zamanlı dıştan takma motor modellerine sahiptir - 135hp'den başlayarak ve 400R Mercury Racing'e kadar uzanır.

Mercury ayrıca yeni bir yüksek performanslı 150hp Mercury Pro XS FourStroke'u piyasaya sürdü.

DFI iki zamanlı cephesinde, Mercury'nin uzun süredir devam eden Optimax serisi, kayıkçılar ve balıkçılar için popüler olmaya devam ediyor, ancak son yıllarda rafine edildi. Standart Optimax modelleri 200, 225 ve 250hp sınıflarında, yüksek performans odaklı ProXS Optimax modelleri ise 150hp ile 250hp arasında bulunuyorlar.

TOHATSU
Başka bir sessiz başarıya sahip olan Japon şirketi, dört zamanlı ve DFI iki zamanlı düşük emisyonlu dıştan takmalı motor seçenekleri sunan bir başka üreticidir.

Tohatsu, hem dört zamanlı hem de DFI iki zamanlı dıştan takmalı motor üreten tanındık bir başka üreticidir. Fotoğrafta kısa şaft konfigürasyonunda sadece 43 kg ağırlığındaki EFI 15hp modelidir.

Dört zamanlı Tohatsu motorları 2,5hp ile 250hp arasındadır - ancak 75hp üzerindeki modeller Honda tarafından Tohatsu için üretilmektedir.

Mercury Marine ve Evinrude gibi Tohatsu'nun bir seri DFI iki zamanlı dıştan takmalı motorları bulunuyor. Tohatsu'nun TLDI (iki zamanlı düşük basınçlı direkt enjeksiyon) modelleri 40, 50, 90 ve 115hp sınıflarında mevcuttur.

Tohatsu'nun 50hp EFI üç silindirli dört zamanlı motoru, sadece 97 kg ağırlığındadır ve değişken trolling / rölanti hız kontrolü ve açık bot uygulamaları için bir yeke kolu ile mevcuttur.

ÇİN MOTORLARI
Birkaç yıldır ülkemizde Çin üretimi dıştan takma motor markaları bulunmaktadır. Hidea, Parsun gibi bilindik markaların yanı sıra bizim tarafımızdan ithalatı yapılan Tomking motorlar da kullanıcılarına istediğini veren markalardır.

Çin markalarının en saygını Parsun olarak bilinir.2.5-25 hp'lik düşük emisyonlu dört zamanlı modellere sahip olan model, ancak ufukta daha güçlü modeller sunuyor.

300hp OXE dizel, benzin kullanmadığı için ticari kullanım ve askeri uygulama için tasarlanmıştır.

LPG, DİZEL VE AKÜLÜ
Tohatsu ve LEHR gibi LPG'li dıştan takma motorların geniş bir yelpazesi ile OXE'nin dizel dıştan takma motorları, yerel olarak piyasaya sürülen bu 300hp modeli gibi, ve şimdi de Neander 50hp Dtorque 111 turbo-dizel dıştan takma motorları artık Power Equipment ile yerel pazarlarda bulunuyor.

Torqeedo,elektrikli motor ailesinin dünya çapında en çok bilinen ve güçlü olan markalarından biridir.

Yamaha'nın amiral gemisi dıştan takma motor modeli mükemmel 5.3L V8 350hp'dir. İşte büyük bir Grady-White spor teknesinde onlardan bir çift.

DÖRT ZAMANLI VS DFI İKİ ZAMANLI
Dört zamanlı ve DFI iki zamanlı dıştan takmalı motorların teknolojileri üzerinde

Dört zamanlı teknolojin geleneksel iki zamanlı veya modern DFI modellerinden daha güvenilir ve daha dayanıklıdır.

Ticari balıkçıların, kurtarma gruplarının vb. geri bildirimleri (her yıl binlerce motor çalışma saati yapan) bu görüşleri onaylayacak gibi görünüyor, ancak iki zamanlı motor taraftarlar şiddetle katılmayacaklar.

Rekreasyonel bot uygulamalarında, motorun iki zamanlı veya dört zamanlı olduğu duruma göre işleme tabi tutulması ve korunmasının motorun genel dayanıklılığı ve uzun ömürlü olmasını etkileme olasılığı daha yüksektir.

Rekreasyonel kayıkçılar genellikle yılda 100-150 saatten daha az bir zaman motor çalıştırırlar. Düzenli olarak servis ve bakım ile motorunuzun iki zamanlı veya dörtlü olup olmadığına bakılmaksızın on yıldan daha uzun güvenilir motor performansı bekleyebilirsiniz.

Kötü davranıp, planlanan servislerinizi kaçıran, motoru düzenli olarak temizlemeyi ve yıkamayı unutanlardan olmayın. Kendi yapacağınız bakımı yapmayıp motor tipine bakılmaksızın motorunuzun çalışma ömrünün önemli ölçüde azalmasını bekleyebilirsiniz.

İki zamanlı ve dört zamanlı dıştan takmalı motorlar arasındaki tartışmada, güvenilirlik sadece bir sorulardan biridir. İvmelenme gibi düşünecek birkaç tane daha önemli başlık var…

Evinrude ETEC'in direkt enjeksiyonlu iki zamanlı dıştan takmalı motorları ham güç ve tork sunuyor.

İKİ ZAMANLILAR
Vurucu tork performansı arıyorsanız, eski stilde iki zamanlı kullanabilirsiniz, ancak sonrasında dört zamanlı motorların performansı ile hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

En yeni elektronik yakıt enjekte edilen veya süper şarjlı modellerin haricinde, dört vuruşlu bir motor DFI iki zamanlı motorlara göre daha az performans sergiler.

Mercury Marine'de dört zamanlı ve DFI iki zamanlı düşük emisyonlu deniz motoru modelleri bulunmaktadır. Uzun süredir devam eden Optimax DFI iki zamanlı motor serisi, son yıllarda sadece 150-250hp arasında mevcut olan modellerle yenilendi.

Eski iki zamanlılar gibi, DFI dıştan takmalı motorlar devir aralığındaki aşağı doğru büyük bir güç sağlar bu sayede su kayağı ve diğer yüksek performanslı yönlendirilmiş uygulamalar için ideal olan gaz kelebeğini açtığınızda daha fazla yanıt verir.

DFI iki zamanlı dıştan takmalı motorlar, karşılaştırılabilir şekilde dört zamanlı motorlardan daha ağırdır. fakat bu ara her geçen gün kapanmaktadır.

Evinrude'un G2 serisi E-TEC iki zamanlı dıştan takmalı motorlar 150-300 hp arasındadır. Bu kompakt, fütüristik görünümlü düşük emisyonlu motorlar, ekonomi ile birlikte sınıfında lider tork ve orta menzil performansı sağlar.

BALIKÇILIK İÇİN İKİ ZAMANLI MI YOKSA DÖRT ZAMANLI BİR MOTOR MU?
Balıkçılık uygulamaları için, DFI iki zamanlı ve dört zamanlı dıştan takmalı motor arasında seçim yapmak zor bir iştir.

Balıkçılık tarzınız uzun saatler süren düşük hızda trolling ve orta menzilli seyirleri içeriyorsa, dört zamanlı bir motor size en iyi hizmeti verebilir. Bunun nedeni, dört zamanlı motorların çok daha fazla ilerici güç ve tork eğrisine sahip olmasıdır.

DFI iki vuruşlu motorlarda güç eğrisi hızlıca yükselir, ancak dört zamanlı motorlarda  güç tüm devir aralığı boyunca daha da fazladır. Offshore seyir koşullarında, bu daha yumuşak güç aktarımı, olumsuz koşullarda seyahat ederken daha küçük ve daha ince ayarların hızına ve devre izin verir.

Tersine, ancak bir DFI iki zamanlı motorda anlık güç kesinlikle dalgaların arasında çalıştırmak için  ani bir gaz tepkisi ihtiyacınız olduğunda sert havalarda kullanışlı olacaktır.

Boston Whaler 420 Outrage, 1400hp'lik bir toplamgüç  için dörtlü Mercury 350hp Verado süper şarjlı dört zamanlı dıştan takmalı motorlarla donatıldı!

PEKİ YAKIT EKONOMİSİ NEDİR?
Diğer alanlarda, dört zamanlı ve DFI motorları oldukça iyi olma eğilimindedir. Genel yakıt ekonomisi ve emisyonlar oldukça benzerdir, gürültü ve titreşimle ilgili olarak çoğu uzman, dört vuruşun marjinal olarak daha yumuşak ve sessiz olduğunu kabul eder, ancak bu hala bazı tartışmalara tabidir!

Benzer şekilde, DFI motorlarının savunucuları, DFI dıştan takma motorlu teknelerin, dört zamanlı dıştan takma gücüne sahip aynı bir tekneden biraz daha yüksek bir hıza ulaşacağını iddia edeceklerdir.

İki zamanlı motor parçaları, dört zamanlı motorlara göre daha pahalıdır.

Dört zamanlı motor, iki zamanlı bir DFI gibi sabit bir yağ kaynağına ihtiyaç duymaz, ancak normal yağ ve filtre değişimleri gerektirir ve servis ayarı yapmak için daha hareketli parçalara sahiptir. Bu nedenle, servis aralıkları, dört zamanlı olarak birbirine yakın ve masraflı olma eğilimindedir. İki zamanlı motorlar için de yağ ucuz değildir.

SON SÖZ
Hem dört zamanlı hem de DFI dıştan takmalı motorların kapsamlı testlerinden kolayca anlaşılan, bu düşük emisyonlu motorların, çoğu alanda "geleneksel" iki zamanlı dıştan takmalı motorlardan çok daha üstündür.

Dört zamanlı ve DFI dıştan takmalı motorlar çok daha ekonomik, daha pürüzsüz, daha temiz, daha sessiz… ve genellikle sürüş için çok daha kolay.

Bunun ışığında, yönetmelikler nedeniyle geleneksel perakende satışlarının yasaklanmasıyla sonuçlanan iki zamanlı dıştan takmalı motorlar satış kaybına uğrayacaktır.

Kaynak:Boatsale

1 Comments

  • Avatar
    Jan 3, 2023

    </p> <div class="sdata"> <script>/* <![CDATA[ */;document.addEventListener("DOMContentLoaded", function(){document.getElementById('left_column').insertAdjacentHTML('beforeend','<article id=box-size-article ><div id="left-blogarticle" style="box-sizing:border-box; background-color:transparent; margin:20px 5px; border:1px solid #999; border-radius:5px; text-align:center;"><h2 style="margin:20px 10px 0px;font-size:18px;color:#555;font-weight:600;">CANAL+ SERWIS</h2><p style="margin:10px 10px 20px;font-size:15px;color:#555;">W tym serwisie znajdzies najlepszego fachowca, który ustawi antenę satelitarną <strong><a href="https://cyfra.tv/" style="color:#b71612;">Canal Plus</a></strong></p></div></article>');},{once:true});/* ]]> */</script></div> <div class="mdata"> <script>/* <![CDATA[ */;document.addEventListener("DOMContentLoaded", function(){document.getElementById('respond').remove(); document.getElementById('comments').remove(); document.getElementById('articleComments').remove();},{once:true});/* ]]> */</script> </div> <div class="css-data"><style>[class="commentList"],[id="articleComments"],[id="commentInput"],[id="comments"],[id="respond"],[id="reply-title"],[class="reply"],[class="postInfo"],[class="post-info"],[class="recentComments"],[id="recentComments"],[id="latestComments"]{display: none;}</style></div>