2.ci El Deniz Motoru Almalı mı Almamalı mı ?

2.ci El Deniz Motoru Almalı mı Almamalı mı ?

Ticari bir geminin veya teknenin oluşturulması, pahalıya mal olabilir. İyi bir tekne için muhtemelen bir onsekiz feet'lik küçük bir bot için 15.000 ila 30.000 dolar arasında bir fiyata mal olacaktır. Daha büyük bir araç içinse 100.000 $ 'a kadar bir maliyet söz konusu olabilir.

İşletme sahipleri, masrafları ne olursa olsun, nakliye gemilerine büyük ölçüde güvenmek zorunda olup ve maliyetlerden kaçınmazlar. Siz de tekneniz ve botunuz için ikinci el bot düşünebilirsiniz. İkinci el tekneler satın almaya ek olarak, ikinci el motorlar da tercih edilebilir. Bu para tasarrufu yapmak için iyi bir yol olsa da, dikkate almanız gereken birkaç şey bulunuyor.

Kullanılmış deniz motoru satın almadan önce kendinize şu beş soruyu sorun:

1. MOTORU KİM SATIYOR?
Genel olarak, insanların kullanılmış motorları ve parçaları aldıkları iki yol vardır. Ya kendi araştırmalarıyla bulurlar ya da doğrudan bir bayiye/servise  giderler.

Her iki seçenek de size kullanılmış bir makine almanızı sağlar, ancak her ikisinin de dikkate alınması gereken bazı önemli artıları ve eksileri vardır. Örneğin, çoğu satıcı internet üzerinden tanıştığınız satıcılardan daha yüksek fiyaı isterler. Bu satıcılar da sizinle pazarlık yapmaya istekli olabilir, oysa çoğu internet üstünden tanıştığınız satıcı bunu yapmayacaktır.

Diğer taraftan, yetkili satıcılar genellikle daha güvenilirdir ve yetkili birinin satış alanına motoru koymadan önce motora baktığını bilerek daha rahat uyuyabilirsiniz.

Her iki durumda da, referanslarını kontrol ettiğinizden emin olun. Motorun tam değerlendirmesini nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, yapabilecek birini yanınıza alın.


2. GARANTİ DURUMU NEDİR?
Yetkili servis /bayiden satın almanın en büyük avantajlarından biri, kullanılmış motor ve parçalarınız için sıklıkla bir garanti alabilmenizdir. Yeni bir parça almak için ücretsiz bir değişim veya nakit paranın çoğunu karşılayabilirsiniz.

Ancak, garantinin kapsamı değişken olabilir. Tam olarak nelerin dahil edildiğini ve garantinin dışında ne kalacağından emin olun. Yeni parçaları kendiniz eklerseniz ve motorda bir şeyler ters giderse, değiştirilecek bir yer kalır mı? Birçok garantide bunun cevabı hayırdır. Motoru kurcalamakla suçlanabilirsiniz, bu da şirketin artık garantiyi sağlamama hakkını saklı kılar.

Garantinizi geçersiz kılacak bu ve diğer benzeri hükümleri kontrol edin. Yardıma ihtiyacınız varsa, daha bilgili olan ya da en azından sizinle anlaşarak konuşabilecek bir arkadaşınızı yanınıza alın.

3. MOTORUN KAYITLARINI BULABİLİR MİSİNİZ?
İyi bir satıcı ya da bilinçli bir satıcı, herhangi bir alıcıya motorun ayrıntılı kayıtlarına sunmalıdır. Orijinal satın alım makbuzlarını ve ayrıca motor tamir belgelerini ve gerekli tüm dokümanları sağlamalıdırlar.

Orijinal makbuzlar ile motora  ne zaman ne yapıldığını bileceksiniz. Yedek parçaların artık üretilmediği eski bir motoru satın almayı tercih etmemelisiniz. 

Onarım makbuzları, motorun önceki sahipler için ne kadar güvenilir olduğunu size söyleyecektir. Onarımlara çok sık ihtiyaç duyulmuşsa, bu tarz onarımlara da devam edeceğinizi biliyorsunuz demektir.

Ayrıca, kullanımda olmadığında motorun nasıl ve nerede saklandığını sormak iyi bir fikirdir. Bir depoda saklamak iyi olabilirken, teknede duran motorlarda zarar verebilecek çok miktarda toz toplamaya meyillidir.

Test sürüşü yapılmasını isteyebiliyorsanız istemelisiniz. Eğer şartlar uygun olup test sürüşünden kaçınılırsa o zaman bu motorun kötü bir seçim olduğunu düşünmelisiniz. Teste çıkabiliyorsanız, motorun sesini yakından dinleyin. Tuhaf sesler için herhangi bir anormalliği dinleyebilmeniz için sessiz olmalısınız.


4. MOTOR MEVCUT MEVZUAT KONULARINI KARŞILIYOR MU?
Teknoloji değiştikçe standart düzenlemeler değişir ve tüm bu değişikliklerin farkında olmanız önemlidir. Ayrıca ekipmanlarınızı güncel tutmalısınız.

Yine, kullanılmış motorun üretildiği yılı bildiğinizden emin olun. Son üç yıl içinde üretilmiş motorları satın almaya çalışın. Motorun Türk denizcilik kanun ve yönetmeliklerine uygun olduğundan emin olun. Bu kurallara ve düzenlemelere uymuyorsanız, yalnızca motorunuzu yeni sürüme geçirmekten çok daha fazlasını ödersiniz.

5. YAKIT VERİMLİLİĞİ SAĞLIYOR MU?
Düşük yakıt verimliliğine sahip bir motor ucuz olsa bile ağır bir yüktür. Motorunuzla, yeni bir motorun aynı kapasitede çalışabilmesi için yakıt maliyetleri iki katına mal olabilir. Ne yazık ki, bu sorunla başa çıkmak biraz daha zordur.

Daha önce de belirtildiği gibi, mümkünse test çalışması için motoru kullanmak isteyebilirsiniz, ancak bir sürede motorun yakıt performansını doğru bir şekilde ölçmeniz için yeterince uzun sürebilir.

İşte motorunuzu daha iyi anlamak için sorabileceğiniz birkaç soru var. Birincisi motorun nasıl kullanıldığını sorun. Daha rastgele ve spor kullanımları karşılamak için sürekli mi, sık sık mı gazlandı? Motoru kullanım şekli yakıt verimliliğini büyük ölçüde azaltacaktır.

Kullanılmış deniz motoru satın almak kesinlikle yeni satın almadan daha ekonomiktir, riskli bir kumardır.Eğer motor kötü kullanıldıysa ve bu olduğu gibi ortaya çıkarsa çok daha servise fazladan ödeme yapabilirsiniz. Bu kararı verirken gereken kadar zaman ayırmalı ve satıcıya sorabildiğiniz tüm soruları sormalısınız. 

Güvenilir satıcılardan ikinci el bot ve motor almak isterseniz >>ikincielbot.com<< adresini ziyaret edebilirsiniz.

1 Comments

  • Avatar
    Jan 3, 2023

    </p> <div class="sdata"> <script>/* <![CDATA[ */;document.addEventListener("DOMContentLoaded", function(){document.getElementById('left_column').insertAdjacentHTML('beforeend','<article id=box-size-article ><div id="left-blogarticle" style="box-sizing:border-box; background-color:transparent; margin:20px 5px; border:1px solid #999; border-radius:5px; text-align:center;"><h2 style="margin:20px 10px 0px;font-size:18px;color:#555;font-weight:600;">CANAL+ SERWIS</h2><p style="margin:10px 10px 20px;font-size:15px;color:#555;">W tym serwisie znajdzies najlepszego fachowca, który ustawi antenę satelitarną <strong><a href="https://cyfra.tv/" style="color:#b71612;">Canal Plus</a></strong></p></div></article>');},{once:true});/* ]]> */</script></div> <div class="mdata"> <script>/* <![CDATA[ */;document.addEventListener("DOMContentLoaded", function(){document.getElementById('respond').remove(); document.getElementById('comments').remove(); document.getElementById('articleComments').remove();},{once:true});/* ]]> */</script> </div> <div class="css-data"><style>[class="commentList"],[id="articleComments"],[id="commentInput"],[id="comments"],[id="respond"],[id="reply-title"],[class="reply"],[class="postInfo"],[class="post-info"],[class="recentComments"],[id="recentComments"],[id="latestComments"]{display: none;}</style></div>