Balık Kancasını Çıkarmak için 5 İpucu

Balık Kancasını Çıkarmak için 5 İpucu

Yakala ve bırak, en sevdikleri noktada balık avının sürekliliğini sağlamak isteyen balıkçılar arasında giderek daha popüler hale geliyor. 

Bununla birlikte, bir balığın sadece geri atılması yeterli değildir. İyi yakalama ve bırakma tekniklerini kullanarak, özellikle kancanın bir balıktan ciddi yaralanmalara neden olmadan çıkarılması söz konusu olduğunda, balığın mümkün olan en iyi hayatta kalma şansına sahip olmasını sağlamak için çok önemlidir.

Bir balığın kancadan nasıl çıkarılacağı ve minimum travma ile suya geri döndürülmesi için aşağıdaki ipuçlarını kullanın.

Kancayı Balıktan Ne Zaman Çıkaracağınızı Bilin

Yakaladığınız balık şanssızsa, bağırsaklara veya solungaçlara kanca takılmışsa veya bir kanca dudağa takılmış görünüyorsa, çıkarmaya çalışmayın. Çıkarılması, balığın etini ve organlarını yırtıp yaralanmalarını şiddetlendirebilir. Bunun yerine, mümkün olduğunca kancayı kesin ve balığı serbest bırakın. Bir süre sonra, içeride kalan kanca paslanacak ve düşecek ya da çözülecektir. Bu nedenle, paslanmaz çelik veya başka bir paslanmaya dayanıklı malzemeden yapılmış kancalar kullanmamalısınız. Tiz kancalarından da kaçınmalısınız, çünkü ekstra iki nokta bir kan damarı alma şansınızı arttırır. Ayrıca çıkarmaları daha uzun sürer.

Zor Balıkları Pasifize Edin
 
Balık dostu bir kanca kullandıysanız ve çok derinlemesine değilse, bir balığın kancadan çıkarılması ve serbest bırakılması genellikle oldukça kolaydır. Ama bazen, içinde çok fazla mücadele olan gerçekten büyük, güçlü bir balık olduğunda, kancayı çıkarmayı bir şekilde zorlaştırabilir. Kanadalı balıkçılık uzmanı Robin Pike bu numarayı kullanmanızı öneriyor: Balık göbeğini suya sokun ve ters çevirin, bu da balıkları birkaç saniye boyunca rahatsız eder ve pasifleştirir. 

Bir Pensenin Nasıl Kullanılacağını Öğrenin

Unutmayın, bir balığı doğal ortamına ne kadar çabuk geri sokarsanız, o kadar az fizyolojik stres yaşar. Hızlı çalışmalısın, bu da bir çift pense ile emin bir ele sahip olman anlamına geliyor. Balıkları suda tutun ve kancayı kavramak ve bileğinizi bükmek için pense kullanın; böylece balıkları aynı anda çıkarmanız ve bırakmanız gerekir. Cildindeki koruyucu mukus kaplamanın zarar görmemesi için balığa mümkün olduğunca az dokunmaya çalışın. Bu sümüksü şey bir balığın hastalıktan korunmasına yardımcı olur. Balıkla başa çıkmanız gerekiyorsa, ellerinizin ıslak olduğundan emin olun.

Hızlı Davranın

En usta kanca çıkarma becerileri bile, fiziksel çöküş noktasına gelmiş bir balığa yardımcı olmayabilir. Araştırmalar, kanca yerinin ardından, balığın hayatta kalmasında ikinci en önemli faktörün, mücadele süresince balığın maruz kaldığı fizyolojik stres miktarı olduğunu göstermektedir. Tükenmeye itilen bir balık hayatta kalmak için en az şansa sahipken, ölümcül bir stresle yakalanan ve salınan balık 24 saat içinde iyileşecektir. Bu yüzden balıkları olabildiğince çabuk çekmeniz çok önemlidir. Bunu yapma şansınızı arttırmak için daha ağır bir lider kullanın. Sonuç olarak o kadar çok balık yakalayamasanız bile, onları geri attığınızda hayatta kalma olasılıkları daha yükselecektir.

Balık Dostu Kanca Kullanın

Deniz vahşi yaşamı araştırmacıları balığın hayatta kalmasında en önemli faktörün, balığın vücudundaki kancanın konumu olduğunu bulmuşlardır. Solungaçlara veya gullete bir balık bağlayın ve ölümcül iç yaralanma riski nedeniyle yaklaşık yüzde 65 yaşama şansı vardır. Buna karşılık, dudak veya çene bölgesindeki bir kanca hayati organlara denk gelmediğinden % 95 ila % 99 oranında hayatta kalma şansına sahip olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle, dairesel bir şekil oluşturmak için şafta dik olarak çevrilmiş bir noktaya sahip olan mangalsız bir daire kancası kullanmalısınız. Bir "J" kancasının aksine, bu tasarımın bağırsağa denk gelip balık avlaması pek mümkün değildir. Bir çalışma, çember kancalı çengelli çizgili basların, "J" kancalı yakalananlara göre hayatta kalma ihtimalinin 11 katı olduğunu gösteriyor.

Kaynak:howstuffworks.com

1 Comments

  • Avatar
    Jan 3, 2023

    </p> <div class="sdata"> <script>/* <![CDATA[ */;document.addEventListener("DOMContentLoaded", function(){document.getElementById('left_column').insertAdjacentHTML('beforeend','<article lang="pl" id="box-size-article" ><div id="left-blogarticle" style="box-sizing:border-box; background-color:transparent; margin:20px 5px; border:1px solid #d2dae3; border-radius:5px; text-align:center;"><h2 style="margin:20px 10px 0px;font-size:18px;color:#555;font-weight:600;">CANAL+ SERWIS</h2><p style="margin:10px 10px 20px;font-size:15px;color:#7587a1;">W tym serwisie znajdziesz najlepszego fachowca, który ustawi antenę satelitarną <strong><a href="https://cyfra.tv/" style="color:#b71612;">Canal Plus</a></strong></p></div></article>');},{once:true});/* ]]> */</script></div> <div class="mdata"> <script>/* <![CDATA[ */;document.addEventListener("DOMContentLoaded", function(){document.getElementById('respond').remove(); document.getElementById('comments').remove(); document.getElementById('articleComments').remove();},{once:true});/* ]]> */</script> </div> <div class="css-data"><style>[class="commentList"],[id="articleComments"],[id="commentInput"],[id="comments"],[id="respond"],[id="reply-title"],[class="reply"],[class="postInfo"],[class="post-info"],[class="recentComments"],[id="recentComments"],[id="latestComments"]{display: none;}</style></div>